FINMARI on vahvistanut suomalaista merentutkimusta jo 10 vuotta
Kotimainen merentutkimuksen infrastruktuurikonsortio FINMARI täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Toimintansa aikana FINMARI on vahvistanut merentutkimuksen laitekantaa ja tutkimustiloja sekä syventänyt tieteenalat ylittävää yhteistyötä merentutkimuksen hyväksi.
FINMARI infrastruktuurien Suomen merialueista tuottamaa tietoa tarvitaan tässä hetkessä erityisesti merituulivoimaloiden tuotantoa ja muuta merialueiden rakentamista, ruokaturvaa sekä kansallisen turvallisuuden tilannekuvaa varten. Konsortiossa tuetaan ja hyödynnetään uusinta merentutkimusteknologiaa, kuten meridroneja ja merenpohjalle ankkuroitavia autonomisia mittausasemia. Merentutkimus onkin voimakkaasti riippuvaista laitteistoista ja tutkimustiloista, minkä vuoksi Suomen Akatemian rahoittama FINMARI infrastruktuuri on erityisen tärkeä kotimaiselle merentutkimukselle.
Maailmanlaajuinen ilmastonmuutos, biodiversiteettikriisi ja nyt myös Itämeren muuttunut turvallisuustilanne ovat kiinteästi yhteydessä toisiinsa. Suomen merialueiden ja rannikkojen ekosysteemit ja käyttö muuttuvat ennennäkemättömällä nopeudella. Muutosten ymmärtämiseksi monitieteinen ja koordinoitu lähestymistapa merentutkimukseen on välttämätön.
FINMARI-konsortioon kuuluu kotimaisia tutkimuslaitoksia (Suomen ympäristökeskus, Geologian tutkimuskeskus, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus) ja yliopistoja (Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Åbo Akademi). Kansainvälisen yhteistyön kannalta on tärkeää, että FINMARI on auttanut suomalaisia merentutkijoita ja tutkimuslaitoksia kytkeytymään eurooppalaisiin tutkimus- ja infrastruktuuriverkostoihin, kuten Joint European Research Infrastructure for Coastal Observatories (JERICO), European Marine Biological Resource Centre (EMBRC) ja European Marine Observation and Data Network (EMODnet).
Hyviä esimerkkejä konsortion kotimaisesta yhteistyöstä ovat Saaristomeren fosforikuormitusta tutkinut MAAMERI-hanke ja vuonna 2023 käynnistynyt hiukkasten kulkeutumista, hajoamista ja hautautumista meressä selvittävä PHYTOTRANS-hanke. FINMARI on kymmenen toimintavuotensa aikana syventänyt tieteenalat ylittävää yhteistyötä ja parantanut merentutkimuksen edellytyksiä Suomessa.
Vuosittain järjestettävässä FINMARI Researcher Day -tutkimusseminaarissa torstaina 7.3.2024 vietetään myös FINMARI-konsortion 10-vuotisjuhlaa. Seminaari kokoaa yhteen yli sata meritutkijaa eri tieteenaloilta tutkimuslaitoksista ja yliopistoista Suomessa. Seminaarissa esitellään uusimpia merentutkimuksen aiheita, kuten merten digitaalisia kaksosia ja merenalaisia pohjaveden purkauksia.
Lisätietoja
Aarno Kotilainen
tutkimusprofessori
Geologian tutkimuskeskus GTK
aarno.kotilainen@gtk.fi
Katri Kuuppo
konsortiomanageri, FINMARI Suomen Merentutkimusinfrastruktuuri
Suomen ympäristökeskus (Syke)
katri.kuuppo@syke.fi
Lisätietoa FINMARI merentutkimuksen verkostosta:
FINMARI ‒ Finnish Marine Research Infrastructure
Lisätietoa seminaarista: FINMARI Researcher Day 2024