Ennustemallit ja tarkennetut riskinarviointikartat parantavat alueellista happamien sulfaattimaiden hallintaa
Happamat sulfaattimaat ovat maaperässä luontaisesti esiintyviä rikkipitoisia kerrostumia, joita tavataan laajasti koko Suomen rannikkoalueilla paikoin syvälle sisämaahan asti. Tieto happamien sulfaattimaiden esiintymistä auttaa vähentämään niiden aiheuttamia riskejä ympäristölle ja maan alle sijoitetuille rakenteille. Päättyvän Happamat sulfaattimaat hallintaan (HASUdigi) -hankkeen tavoite oli lisätä maankäytön ja rakentamisen toimijoiden sulfaattimaihin liittyvää osaamista. Kohdealueet sijaitsivat Pohjois-Pohjanmaalla, mutta toimintamallit ovat toistettavissa kaikkialla, missä happamia sulfaattimaita esiintyy.
Maankäytön kannalta harmiton sulfidimuotoinen rikki aiheuttaa ongelmia vasta siinä vaiheessa, kun se joutuu tekemisiin hapen kanssa, eli silloin kun pohjavedenpintaa lasketaan tai sulfidipitoista maata läjitetään. Hapettumisen seurauksena maaperään muodostuu syövyttävää rikkihappoa, mikä lisää valumavesien happamuutta, liuottaa maaperästä vesieliöille myrkyllisiä metalleja sekä muodostaa vahingollisen korroosioympäristön teräs- ja betonirakenteille.
Maaperän happamoitumisen vaikutusten torjunnassa olennaista on olla ajoissa. Kun happamien sulfaattimaiden riskit huomioidaan jo maankäytön ja rakentamisen suunnitteluvaiheessa, on todennäköisempää löytää kohteeseen sopivat ratkaisut ja välttää ikävät ja kalliit yllätykset.
HASUdigi-hankkeessa koulutettiin rakentamisen ammattilaisille menetelmiä ja työkaluja happamien sulfaattimaiden riskienhallintaan. Samalla kerrytettiin yhteistä tutkimustietoa ja tietovarantoa.
Sulfaattimaa- ja korroosioanalyysitietokanta kerää alueellista maaperätietoa yhteen
Jos rakennuskohteen maaperän epäillään muodostavan happoa, kohteelle on hyvä teettää tarvittaessa joko sulfaattimaa- tai korroosioselvitys. Selvitys sisältää kohdekohtaista tarkempaa tietoa maaperästä ja sen ominaisuuksista. HASUdigi-hankkeessa näitä tietoja on koottu yhtenäisesti julkiseen tietokantaan.
Sulfaattimaa- ja korroosioanalyysitietokanta on julkaistu GTK:n Pohjatutkimukset-karttapalvelussa (kts. lisätietoja). Tietokanta lisää alueellista happamien sulfaattimaiden tunnistamista ja hyödyttää myös maaperätutkimusta. Tietokanta parantaa rakentamisen yhteydessä muodostuvan analyysitiedon talteenottoa ja helpottaa tiedon jakamista ja uudelleen käyttöä.
Tietokanta on maksuton ja vapaasti katsottavissa ja ladattavissa. Happamien sulfaattimaiden tutkimusaineistoa tuottavat toimijat voivat lähettää GTK:lle omia selvityksiään kerryttämään julkista tietokantaa (kts. lisätietoja).
Ennustemallit tehostavat tutkimusten kohdentamista
Hankkeessa laadittiin Oulun seudulle happamien sulfaattimaiden todennäköisten esiintymisalueiden ennustemalli. Ennustemalli auttaa kohdentamaan tarkemmat tutkimukset resurssitehokkaammin. Hienorakeisten sulfaattimaiden todennäköisten esiintymisalueiden ennustemalli on toteutettu paikkatietopohjaisesti ja perustuu usean eri lähtöaineiston ja geologisen kerrostumisympäristön analyyseihin. Vastaavat ennustemallit on toteutettu aiemmin Espoon ja Helsingin alueille (kts. lisätietoja).
Riskinarviointikartat antavat entistä tarkemman kuvan alueellisista erityispiirteistä
GTK sai 2021 päätökseen yli vuosikymmenen kestäneen valtakunnallisen happamien sulfaattimaiden kartoituksen. Lopputuloksena julkaistiin koko Suomen rannikkoalueen kattava karttapalvelu sulfidimaiden esiintymistä. Karttapalvelu tarjoaa hyvän yleiskuvan happamien sulfaattimaiden esiintymistä ja auttaa rakennus- ja maankäyttöhankkeiden suunnittelussa. Lisäksi riskialueiksi tunnistetuilla kohteilla se auttaa myös varautumaan lisätutkimustarpeeseen.
Oulun kaupungin pilottialueille tehtiin HASUdigi-hankkeessa tarkennetut happamien sulfaattimaiden esiintymäkartat sekä näytepistekohtaiset kalkintarvekartat. Yksityiskohtaisempien karttojen ja tiheämmän näyteverkoston avulla happamat sulfaattimaat saadaan haaviin jo maankäyttö- tai rakennushankkeen suunnittelu- ja luvitusvaiheessa. Tämä vähentää ja auttaa välttämään ympäristö- ja rakennusteknisiä riskejä tehokkaasti.
Lisätietoja
Hilkka Kallio, hankepäällikkö
Geologian tutkimuskeskus GTK
hilkka.kallio@gtk.fi
puh. 029 503 2241