BATCircle2.0:n menestys vahvistaa Suomen asemaa litiumioniakkujen toimitusketjun huipulla
Tutkimustulokset vauhdittivat litiumioniakkumetallien ja -materiaalien louhintaan, jalostukseen ja kierrätykseen liittyvää teknologista kehitystä. Tutkijoiden ja teollisuuden yhteistyön tulokset syntyivät Aalto-yliopiston johtamassa projektissa, jossa myös Geologian tutkimuskeskus GTK oli mukana.
BATCircle2.0 –– Business Finlandin Smart Mobility and Batteries from Finland -ohjelman kärkihanke –– päättyi elokuun 2024 lopussa. Yhteisenä tavoitteena oli luoda uutta tietoa ja innovaatioita akkualan tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksien edistämiseksi.
Kolmivuotisen projektin aikana yrityksissä ja korkeakouluissa tehtiin merkittävää tutkimus- ja kehitystyötä, ja sen tuloksena julkaistiin huomattava määrä tieteellisiä artikkeleita. Projekti vahvisti yhteistyötä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä tukien samalla Suomen kansallista akkustrategiaa 2025 ja parantaen Suomen kilpailukykyä akkuteollisuuden arvoketjussa. Bloomberg onkin luokitellut Suomen yhdeksi maailman johtavista maista litiumioniakkujen arvoketjussa.
Akkumateriaalien kehittäminen, kierrätys sekä raaka-aineiden louhinta, jalostus ja käsittely ovat ratkaisevan tärkeitä sähköistymisen haasteiden ratkaisemiseksi. Tieteellisen tietopohjan ja teknisen osaamisen kehittäminen luo edellytykset uusille innovatiivisille ratkaisuille.
GTK kehitti projektissa erityisesti litiumin ja koboltin etsinnässä käytettäviä menetelmiä ja mallinnustyökaluja. Nämä tutkimukset tehtiin Kaustisen litiumalueella ja Kuusamon liuskevyöhykkeellä, jossa sijaitsee kulta-kobolttiesiintymiä. Kuusamon alueella havaittiin, että maankuoren syvärakenteet (>10-20 km) vaikuttavat mineraaliesiintymien muodostumiseen. Näiden rakenteiden kartoitus auttaa ymmärtämään alueen tektonista kehitystä ja potentiaalisten esiintymäalueiden paikantamista.
Ympäristönäkökulmat ja kestävän toiminnan periaatteet olivat keskeisiä tutkimusaiheita, kun projektissa tutkittiin mahdollisuuksia parantaa akkumetallien talteenottoa teollisuuden sivuvirroista. Lisäksi kehitettiin uudenlaisia grafiitin prosessointimenetelmiä akkumateriaalien valmistusta varten. GTK tutki myös erilaisten akkujen materiaalitarpeita ja suoritti litium-, nikkeli- ja kobolttimalmien koostumuksellista karakterisointia ns. referenssimateriaalien tuottamiseksi.
”Suomalaisten grafiittiesiintymien hyödyntämiseksi tehdyt puhdistus- ja jalostuskokeet antoivat lupaavia tuloksia”, kertoo erikoisasiantuntija Jussi Pokki GTK:lta.
Lisätietoja
Jussi Pokki, erikoisasiantuntija, GTK
jussi.pokki@gtk.fi