Akkumineraaliprojekti lisäsi tietoa Suomen kriittisten raaka-aineiden potentiaalista
Geologian tutkimuskeskus (GTK) on julkaissut uutta tietoa akkuihin tarvittavista kriittisistä raaka-aineista eli litiumista, grafiitista sekä koboltista. GTK:n päättynyt akkumineraaliprojekti tunnisti alueita, joilla niiden esiintyminen on todennäköistä. Viimeisimpänä kiinnostavana löytönä on Kuortaneen alueen uudet litiumhavainnot. GTK tutki useita potentiaalisia alueita ympäri Suomen.
Euroopan unioni on listannut kriittiset ja strategiset raaka-aineet, joilla on suuri taloudellinen merkitys Euroopalle ja joiden toimitushäiriön riski on suuri. Listoilta löytyvät myös GTK:n projektissa tutkinnan kohteena olleet kriittiset raaka-aineet litium, grafiitti ja koboltti. Lisääntynyt akkujen tarve on tuonut listoille perusmetalleista nikkelin ja kuparin.
Tieto potentiaalisista litiumalueista on lisääntynyt
Projektin litiumtutkimukset ovat keskittyneet mm. Keski- ja Etelä-Pohjanmaalle sekä Kiteelle. Kiteen ja Tohmajärven litiumpotentiaali on tutkimusten perusteella suurempi kuin aiemmin on tulkittu. Kaustisen tunnettujen litiumesiintymien länsipuolelta löytynyt Dragbackenin kohde lisäsi tietoa potentiaalisen alueen laajuudesta myös Keski-Pohjanmaalla.
Viimeisimmissä Etelä-Pohjanmaan tutkimuksissa todettiin, että myös Seinäjoen ja Kuortaneen seudulla litiumin potentiaalinen esiintymisalue on aiempaa käsitystä laajempi. Tutkimuksissa löydettiin uusia, kiinnostavia litiumpitoisia pegmatiittilohkareita ja -paljastumia mm. Kuortaneenjärven länsipuolelta.
Suomugrafiittia on mahdollista löytää laajasti eri puolilta Suomea
Akkuteollisuudessa käytettävä grafiitti esiintyy luonnossa usein suomugrafiittina, jonka suomukoko on merkittävä tekijä hyödynnettävyyden kannalta. Valtakunnallisessa selvityksessä todennettiin korkea potentiaali suomugrafiitin esiintymiselle yli 50 kunnan alueella ympäri Suomea Kittilästä Hämeeseen (Valtakunnallinen grafiittipotentiaalin kartoitus 2020-2022 ja Valtakunnallisen grafiittipotentiaalin täydentävä kartoitus 2023).
Korkein potentiaali keskittyy Oulun eteläpuolelle Hämeeseen ja Pirkanmaalle, Etelä-Savoon ja Pohjois-Karjalaan sekä Pohjanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle. Kaksi aiemmin julkaisematonta kohteellista tutkimusta Rautalammin Käpysuo ja Pälkäneen Takkula-Jylhä lisäävät ymmärrystä kohteiden suomugrafiitin laadusta ja määrästä.
Projektin tutkimuksissa tunnistettiin Keski-Pohjanmaalla Kruunupyyssä uusi potentiaalinen grafiittikohde, johon liittyy myös kohonneita nikkeli- ja kobolttipitoisuuksia. Tässä kohteessa grafiitti on pienisuomuista, mutta GTK:n laboratoriotutkimuksissa grafiitti pystyttiin rikastamaan 99 prosentin puhtauteen. Tämä lisää mahdollisuutta jatkaa tutkimuksia myös pienen suomukoon grafiitin hyödyntämiseksi akkumateriaalina. Poikkeavia kobolttipitoisuuksia havaittiin myös Evijärven Kedonkankaan kohteen tutkimuksissa.
Uutta tutkimustietoa harvinaisten maametallien esiintymispotentiaalista
Projektin viimeisenä vuonna tehtiin alustava kartoitus harvinaisten maametallien (REE) ja muiden kriittisten mineraalien esiintymispotentiaalista Keski-Suomen ns. granitoidikompleksin alueella ja läheisyydessä. Kartoituksessa hyödynnettiin GTK:n laajoja tietoaineistoja ja niiden yhdistämistä mm. koneoppimismenetelmin.
Tutkimuksissa ei löydetty uusia esiintymiä, mutta tunnistettiin useita potentiaalisia jatkotutkimuskohteita, joissa esiintyy laaja kirjo kriittisiä mineraaleja. Harvinaisten maametallien tutkimustuloksia on julkaistu myös Pudasjärven Kortejärveltä, jossa noin 2 km pitkässä karbonaattikivessä on tunnistettu pieni fosforia ja harvinaisia maametalleja sisältävä mineralisaatio.
Lakisääteinen tehtävä luoda ja ylläpitää korkeatasoista geologian alan tietoa ja osaamista
GTK suorittaa tutkimuksiaan usein alueilla, joista myös yksityiset malminetsintäyhtiöt ovat kiinnostuneita. Tutkimusrauhan turvaamiseksi ja GTK:n puolueettoman toiminnan varmistamiseksi GTK on hakenut osalle työmaista kaivoslain mukaisen varaus- tai malminetsintäalueen. GTK tulee jättämään Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) luopumisilmoituksen seuraavista malminetsintäaluehakemuksista 3.5.2024 klo 8.00:
Pikkalantausta (ML2023:0033, Kuortane)
Kortejärvi (ML2015:0018, Pudasjärvi) (raportti ja aineisto)
Pirttikoski (ML2012:0040, Hämeenlinna) (raportti ja aineisto)
Käpysuo (ML2018:0123, Rautalampi)
Koivuniemi (ML2019:0063, Rautalampi)
Riita-aho (ML2022:0005, Kuusamo)
GTK raportoi kyseiset kohteet joko työraportteina tai tarvittaessa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) edellyttämässä muodossa. GTK raportoi tässä yhteydessä rauenneen malminetsintäalueen Kotka 1 (ML2016:0034, Hämeenlinna) (raportti ja aineisto). Kaikki raportit on listattu tekstin loppuun.
GTK:n lakisääteisen toiminnan tavoitteena on luoda ja ylläpitää kansainvälisesti korkeatasoista tieteellistä geologian alan tietoa ja osaamista sekä tuottaa innovaatioita yhteiskunnan ja elinkeinoelämän tarpeisiin. Toiminnallaan tutkimuskeskus edistää elinkeinoelämän ja alueiden kilpailukykyä ja tukee yhteiskuntapolitiikan suunnittelua ja toimeenpanoa. GTK on puolueeton ja voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio, joka toimii asiakkaisiinsa nähden riippumattomasti.
Projektista tänään julkaistut raportit
LCT-pegmatiittitutkimukset Etelä-Pohjanmaalla 2021–2023
Battery mineral investigations in the Ostrobothnian Schist Belt, Western Finland, 2019–2022
Esiselvitys Keski-Suomen granitoidikompleksin mineraalipotentiaalista
Valtakunnallinen grafiittipotentiaalin kartoitus 2020–2022: Loppuraportti
Valtakunnallisen grafiittipotentiaalin täydentävä kartoitus 2023
The investigations in Kedonkangas, Evijärvi, Western Finland
Grafiittitutkimus Luopioisissa 2019–2021: Takkulan ja Jylhän esiintymät
Grafiittitutkimukset Rautalammin Käpysuolla vuosina 2016–2019
Malminetsintälupa-alueen Kortejärvi 1 (ML2015:0018) apatiitti- ja REE-tutkimusten loppuraportti
Malminestintälupa-alueen Kortejärvi 1 (ML2015:0018) apatiitti- ja REE-tutkimusten aineisto
Malminetsintälupa-alueen Kotka 1 (ML2016:0034) Cu–REE–(±Au–Co)-tutkimusten loppuraportti
Malminetsintälupa-alueen Kotka 1 (ML2016:0034) Cu–REE–(±Au–Co)-tutkimusten aineisto
Malminetsintälupa-alueen Pirttikoski 1 (ML2012:0040) Cu–Au-tutkimusten loppuraportti
Malminetsintälupa-alueen Pirttikoski 1 (ML2012:0040) Cu–Au-tutkimusten aineisto
Lisätiedot
Asko Käpyaho, tulosyksikön päällikkö, mineraalitalouden ratkaisut
Geologian tutkimuskeskus GTK
asko.kapyaho@gtk.fi
puh. 029 503 2327
Hanna Leväniemi, ryhmäpäällikkö
Geologian tutkimuskeskus GTK
hanna.levaniemi@gtk.fi
puh. 029 503 2271